Σκέψου

Σκέψου

Ποινικομάχοι και fake news

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Πριν ακόμα ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης της ιστορικής απόφασης της ελληνικής δικαιοσύνης για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε μια νέα κατηγορία φιλοκυβερνητικών ακτιβιστών, οι λεγόμενοι… ποινικομάχοι.

Γράφει ο Δημήτρης Αγανίδης

Είναι αυτοί που μέχρι λίγη ώρα πριν τη στιγμή της απόφασης κατηγορούσαν τον κόσμο που συμμετείχε στις εκδηλώσεις του «δεν είναι αθώοι» ότι επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και αμέσως μετά μετατράπηκαν ξαφνικά σε όψιμους αντιφασίστες, διασπείροντας μια σειρά από ανακρίβειες και fake news για να ξαναζεστάνουν τη σούπα της θεωρίας των δύο άκρων και να πλήξουν τα αισθήματα της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού που ανήκει ιστορικά στο χώρο της δημοκρατικής παράταξης.

Παρά το γεγονός ότι είναι πολύ δύσκολο να αντιπαρατεθεί κανείς επί ίσοις όροις με fake news, θα ήταν χρήσιμο να παραθέσουμε εν συντομία κάποια πραγματικά δεδομένα ώστε να βγάλει ο κάθε προοδευτικός πολίτης τα συμπεράσματα του.

Ο νέος ποινικός κώδικας που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2019 αποτελεί προϊόν μακροχρόνιας επεξεργασίας  επιστημονικών επιτροπών (ξεκίνησε το 2010) στις οποίες έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς επιφανείς καθηγητές ποινικού δικαίου, έγκριτοι ποινικολόγοι και συνταγματολόγοι.

Ο ποινικός κώδικας δεν ήταν, και δεν θα μπορούσε να είναι, ένα συγκυριακό κατασκεύασμα. Κάτι τέτοιο θα ήταν τόσο πολιτικά όσο και θεσμικά ανεύθυνο με δεδομένο ότι το ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα αποτελούν ιδιαίτερα κρίσιμες παραμέτρους για την ορθή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος, καθώς σε αυτά εμπεριέχονται όλες οι εγγυήσεις του κράτους δικαίου που εξασφαλίζουν τον σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως προς το επίμαχο ζήτημα της στέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή, θεωρήθηκε εξαρχής ότι δεν θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στον νέο ποινικό κώδικα διότι αφενός θεωρείται παρωχημένη σε μια σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία και αφετέρου κρίθηκε ότι οι σχετικές προβλέψεις πρέπει να αφορούν μόνο συγκεκριμένα εγκλήματα τα οποία θα προβλέπονται στην εκλογική νομοθεσία, ώστε η καταδίκη για αυτά να αποτελεί ταυτόχρονα και κώλυμα εκλογιμότητας σύμφωνα με όσα ορίζονται στα  άρθρα 51 παρ. 3 και 55 του Συντάγματος.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι καταδικασμένοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με μια σχετική πρόβλεψη στην εκλογική νομοθεσία θα μπορούσαν να αποκλειστούν άμεσα από τη δυνατότητα να είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές αφού σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα του Συντάγματός μας, τα κόμματα  οφείλουν εξ ορισμού να υπηρετούν την ελεύθερη και ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όσο για αυτούς που κατέχουν κάποιο πολιτικό αξίωμα τη στιγμή που καταδικάζονται για κάποιο από αυτά τα εγκλήματα, ακόμα και αν στον νέο ποινικό κώδικα προβλεπόταν η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων ως παρεπόμενη ποινή, η άμεση έκπτωσή τους θα ήταν πρακτικά αδύνατη καθώς η απόφαση θα έπρεπε πρώτα να καταστεί αμετάκλητη, διαδικασία που εκ των πραγμάτων θα απαιτούσε ένα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τέλος, για εκείνους που κατέχουν πολιτικό αξίωμα σε οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης προβλέπονται και διοικητικές ποινές, όπως αυτή της παύσης από τα καθήκοντα η οποία,  με τη συνδρομή και άλλων προϋποθέσεων, θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και με την υφιστάμενη νομοθεσία.

Ας αφήσει λοιπόν η κυβέρνηση και οι εκ του ακραίου κέντρου συμπορευόμενοί της,  τις κενές περιεχομένου «ποινικομαχίες» και τις ανιστόρητες θεωρίες των δύο άκρων, και ας κάνει άμεσα αυτό που δεν έκανε μέχρι τώρα, να εισάγει δηλαδή στην εκλογική νομοθεσία πρόβλεψη για τον αποκλεισμό από τη συμμετοχή στις εκλογές όσων έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email