Σκέψου

Σκέψου

«Ποτάμι οργής» στην Πολωνία: Χιλιάδες στους δρόμους κατά της απαγόρευσης των αμβλώσεων

Πολωνία διαμαρτυρία για την απαγόρευση αμβλώσεων

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ξεχειλίζουν από οργή οι δρόμοι της Πολωνίας, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου που απαγορεύει την άμβλωση ακόμη και στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου και που επιστρέφει τη χώρα στον μεσαίωνα.

Χθες, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν πέντε ημέρες μαζικών διαδηλώσεων σε πόλεις της Πολωνίας, στον απόηχο της απόφασης της περασμένης Πέμπτης του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Πολωνίας να απαγορεύσει την άμβλωση στην περίπτωση της σοβαρής δυσμορφίας του εμβρύου, καθώς «δεν συνάδει» με το Σύνταγμα. Χιλιάδες διαδηλωτές γέμισαν τους δρόμους, κάνοντας λόγο για αναχρονιστική απόφαση, που στοχεύει στο αναφαίρετο δικαίωμα των γυναικών να ορίζουν οι ίδιες το σώμα τους και άρα τη ζωή τους.

«Η Κόλαση των γυναικών»

Στην πολωνική πρωτεύουσα, τη Βαρσοβία, οι διαδηλωτές, στην πλειονότητά τους νεαρές γυναίκες, κρατώντας πανό με συνθήματα όπως «η Κόλαση των γυναικών», «Έχετε αίμα στα χέρια σας», «Θέλουμε να έχουμε την επιλογή» ή «Πρόκειται για πόλεμο!», έκλεισαν πολλούς δρόμους στο κέντρο της πόλης παραλύοντας την κυκλοφορία. «Οι γυναίκες είναι δυνατές», δήλωσε η Μαλγκορζάτα Ρουτκόφσκα, 56 ετών, στη Βαρσοβία, ενώ υποσχέθηκε πως οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν μέχρι να αποσυρθεί η απαγόρευση.

Σύμφωνα με το ethnos.gr, ανάλογες κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε πολλές άλλες πόλεις. Την Κυριακή, διαδηλωτές στοχοθέτησαν καθολικές εκκλησίες σε ολόκληρη την Πολωνία, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά σε αυτή τη χώρα με κυρίως καθολικό πληθυσμό. Ομάδες γυναικών μπήκαν σε εκκλησίες την ώρα που τελούνταν λειτουργίες και φώναξαν συνθήματα κατά της εν λόγω απόφασης.

Οι διοργανωτές διαβεβαιώνουν ότι οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν. Η συγκεκριμένη ενέργεια πυροδότησε μια πρωτόγνωρη αντίδραση εναντίον της πανίσχυρης Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην Πολωνία, που θεωρείται ότι έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών συντηρητικό εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS).

Οι επικριτές της απόφασης υποστηρίζουν ότι το δικαστήριο ενήργησε για λογαριασμό του κόμματος, το οποίο κατά το παρελθόν είχε οπισθοχωρήσει από τις προσπάθειές του να αυστηροποιήσει τη νομοθεσία για την άμβλωση, λόγω της κατακραυγής της κοινής γνώμης. Το PiS το αρνείται. Η κυβέρνηση κάλεσε τους διαδηλωτές να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις λόγω της αύξησης των κρουσμάτων νέου κορονοϊού, που ασκούν ασφυκτικές πιέσεις στο σύστημα υγείας της χώρας.

Εκτός από μεμονωμένα περιστατικά συγκρούσεων με την Αστυνομία, οι διαδηλώσεις είναι στο μεγαλύτερο μέρος τους ειρηνικές και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν, η Αστυνομία εκφράζει τη συμπαράστασή της.

«Αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτο», δήλωσε ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, ο Μίχαλ Ντβόρτζικ στο ιδιωτικό ραδιοφωνικό δίκτυο RMF. «Οι κανονισμοί για την πανδημία παραβιάζονται». Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η Πολωνία κατέγραψε 10.241 κρούσματα νέου κορονοϊού σήμερα, σε σύγκριση με ένα ρεκόρ 13.632 την Παρασκευή.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email