Σκέψου

Σκέψου

Πυρά, τραυματίες και έφοδος διαδηλωτών σε υπουργεία του Λιβάνου

AP PHOTO

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στις κινητοποιήσεις στις οποίες ξεχειλίζει η οργή κατά της κυβέρνησης, με αφορμή τη φονική έκρηξη στη Βηρυτό.

Ξεχειλίζει η οργή στον Λίβανο, με χιλιάδες ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την πολιτική που ακολουθεί η τοπική κυβέρνηση. Σε μια ήδη πολύπαθη χώρα, χτυπημένη από την πολιτική αστάθεια, την οικονομική κρίση και την πανδημία, οι πολίτες ξέσπασαν σήμερα (Σάββατο) με αφορμή την πρόσφατη έκρηξη στην πρωτεύουσα Βηρυτό που σκότωσε τουλάχιστον 158 άτομα και τραυμάτισε περίπου άλλα 6.000.

Κατά τις σημερινές επεισοδιακές κινητοποιήσεις, πάνω από 170 διαδηλωτές φέρονται να έχουν τραυματιστεί από τα σοβαρά επεισόδια που έγιναν με δυνάμεις της αστυνομίας. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, ο αριθμός των διαδηλωτών που έχει τραυματιστεί στα επεισόδια ανέρχεται σε 172.

«Διαδηλώσεις στη Βηρυτό: 55 άνθρωποι διακομίστηκαν σε κοντινά νοσοκομεία. 117 άνθρωποι δέχονται τις πρώτες βοήθειες στο σημείο», έγραψε στο Twitter ο Ερυθρός Σταυρός.

Παράλληλα, ακούστηκαν πυροβολισμοί στα σημεία των κινητοποιήσεων στο κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, με την αστυνομία να επιβεβαιώνει τη ρίψη πυρών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters. Στις εικόνες που μετέδωσαν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται άνθρωποι, αιμόφυρτοι, έχοντας τραυματιστεί από πλαστικές σφαίρες.

Δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου, αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν. «Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτίριο του ΥΠ.ΕΞ., που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης. Διαδηλωτές εισέβαλαν επίσης στα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος, καθώς και στο κτίριο της Ένωσης, βάζοντας φωτιές.

Νωρίτερα, ορισμένοι διαδηλωτές επιχείρησαν αρχικά να να περάσουν από ένα προστατευτικό κιγκλίδωμα και να φτάσουν στο κοινοβούλιο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ωστόσο, η τοπική αστυνομία προχώρησε στη χρήση δακρυγόνων.

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν πως ο πρόεδρος της χώρας ετοιμάζεται να ζητήσει τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email