Σκέψου

Σκέψου

“Ο Ζακ είναι σύμβολο”, γράφει ο Guardian για τον Ζακ Κωστόπουλο

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Λίγες μέρες μετά το θάνατό του στην καρδιά της Αθήνας, η εικόνα του Ζακ Κωστόπουλου άρχισε να εμφανίζεται σε όλο το κέντρο της πόλης, στα κτίρια, τα μαρμάρινα σκαλοπάτια των νεοκλασικών αρχοντικών και σε κάθε λογής τοίχους.

Στην Γλαδστώνος υπήρχαν graffiti για τον ακτιβιστή, καλλιτέχνη και αρθρογράφο της LGBTQI+ κοινότητας, που σκοτώθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Ζακ Κωστόπουλος, ή αλλιώς η  Zackie Oh είναι πλέον σύμβολο του αγώνα για δικαιοσύνη σε μια υπόθεση που όχι μόνο έχει εκθέσει την βαθιά ομοφοβία που υπάρχει στην Ελλάδα, αλλά την κουλτούρα «κακοποίησης και ατιμωρησίας» όσον αφορά τα σώματα ασφαλείας.

Αρχικά, ο Κωστόπουλος παρουσιάστηκε ως τοξικομανής και κλέφτης. Τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι η αστυνομία κλήθηκε να συλλάβει έναν «ληστή που ασκεί μαχαίρι». Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος και ένας συνάδελφος καταστηματάρχης – αργότερα αποκάλυψε ότι ήταν ακροδεξιός- υποστήριξαν ότι προσπάθησαν απλά να τον σταματήσουν.

Ωστόσο, τα βίντεο που τραβήχτηκαν δίνουν μια διαφορετική εκδοχή γεγονότων. Καταγράφουν τον Κωστόπουλο να δέχεται χτυπήματα, ενώ προσπαθεί να φύγει απ’ το κοσμηματοπωλείο. Παρά το γεγονός ότι είχε καταρρεύσει, συνελήφθη βίαια από την αστυνομία και όταν έφτασε το ασθενοφόρο ήταν ήδη νεκρός.

«Είναι δύσκολο να μην συμπεράνουμε ότι αυτό ήταν έγκλημα μίσους», δήλωσε η Άννυ Παπαρούσου, η μία από τους δικηγόρους που εκπροσωπούν την οικογένεια του ακτιβιστή.

Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτήρισε τον θάνατο του Κωστόπουλου «δολοφονία» και ξεκίνησε μια παγκόσμια εκστρατεία. Έξι άτομα, συμπεριλαμβανομένων των δύο ιδιοκτητών καταστημάτων και των τεσσάρων αστυνομικών, κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου σωματικής βλάβης, μια κατηγορία την οποία αρνούνται.

Οι αρχές δεν κατάφεραν να σφραγίσουν ούτε τη σκηνή του εγκλήματος – επιτρέποντας την να την καθαριστεί-, με συνέπεια να γίνεται λόγος για συγκάλυψη.

Κανένα από τα δακτυλικά αποτυπώματα του Κωστόπουλου δεν βρέθηκε στο περιβόητο μαχαίρι – καταρρίπτοντας τους ισχυρισμούς, ότι σκόπευε να ληστέψει το κατάστημα. Όπως φαίνεται μάλλον έτρεξε στο κατάστημα για καταφύγιο μετά από μια διένεξ, που είχε στον δρόμο. Οι τοξικολογικές εξετάσεις, επιβεβαίωσαν ότι ο Κωστόπουλος δεν είχε ίχνη ναρκωτικών ή άλλων ουσιών στο σώμα του, ενώ ο ιατροδικαστής διαπίστωσε ότι είχε πεθάνει από τα πολλαπλά χτυπήματα, που υπέστη κυρίως στο κεφάλι του.

«Όταν επισκέφτηκα τη σκηνή την επόμενη μέρα, ρώτησα τους σερβιτόρους στα καφέ απέναντι για αυτό που είχε συμβεί και όλοι είπαν:«Κόπηκε ο λαιμός του», δήλωσε στον Guardian ο νεότερος αδελφός του Κωστόπουλου, Νίκος.

«Με βάση την αυτοψία, αυτό απλά δεν ευσταθεί, και συνεχίζω να ρωτάω:« Γιατί έπρεπε να πουν ψέματα; »Ο Ζαχαρίας ήταν θύμα του ρατσισμού. Ήταν πολύ ανοιχτός, πολύ εκφραστικός. Περπατούσε στο δρόμο και συχνά οι άνθρωποι του έκαναν bullying. Πίστευε στην ελευθερία. Από νεαρή ηλικία είπε στους γονείς μας: «Αυτό είμαι εγώ.» Ήταν κάτι νέο για αυτούς, αλλά ήταν πολύ υποστηρικτικοί. Η μητέρα μου τον αποκαλεί «ήρωά μου». ”

Η οικογένεια προσέλαβε την Forensic Architecture, την υπηρεσία που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναλύει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να πραγματοποιήσει τη δική της έρευνα. Η εκτίμησή της ήταν απόλυτη: η ελληνική αστυνομία απέτυχε να ξεκινήσει μια σωστή έρευνα, παραβλέποντας σημαντικά βίντεο και κάμερες CCTV που συνέλαβαν τη σκηνή.

Μετάφραση από Guardian

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email