ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

Ήταν Ιανουάριος του 1919. Η Γερμανία έχει πρακτικά ηττηθεί στον Α’ΠΠ και οι κοινωνικές αναταραχές μαίνονται. Μια επανάσταση για την μεταβολή του καθεστώτος είχε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα και απειλείται κυρίως από τους Ανεξάρτητους Σοσιαλδημοκράτες (USPD) και τους Σπαρτακιστές του Κομουνιστικού Κόμματος Γερμανίας (KPD).

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ παρά την διαφωνία της για την εξέγερση αυτή, θα συμμετάσχει. Οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD), που παρέμεναν στην κυβέρνηση με αρχηγό τον Φρίντριχ Έμπερτ, πήραν την απόφαση να καταστείλουν τις εξεγέρσεις. Οι δεξιές-εθνικιστικές παρακρατικές πολιτοφυλακές, τα “Φράικορπς” θα σταματήσουν τους επαναστάτες, με συνέπεια η Ρόζα να σφυροκοπηθεί μέχρι θανάτου από τα τουφέκια των μελών των Φράικορπς και ο σύντροφός της Καρλ Λίμπκνεχτ να εκτελεστεί.

Η Ρόζα Λούξεμπουργκ έμεινε πιστή στις αξίες και τα ιδανικά, που οι περισσότεροι σύντροφοί της απεμπόλησαν, για να παραμείνουν στην εξουσία. Γι’ αυτό και το γεγονός, ότι τα αρχικά της κοινότητας αυτής, που ονομάζεται ROSA παραπέμπουν στην σπουδαία επαναστάτρια, αποτελεί κάτι περισσότερο από μια απλή σύμπτωση.

Η κοινότητα “ROSA”  ελπίζει να εξελιχθεί στην διαδικτυακή κιβωτό, που θα προσφέρει ποιοτική πληροφορία και γνώση με άποψη, μέσα από ένα καινοτόμο μοντέλο cyberactivism. Σε μια περίοδο που τα παραδοσιακά ΜΜΕ ενίοτε καθιστούν δυσκολότερη την επικοινωνία και την διάδοση των θέσεων και των δράσεων των κομμάτων του προοδευτικού χώρου, προσφέρουμε μια πλατφόρμα ανοιχτή και προσβάσιμη σε κάθε επίσημο ή μη φορέα, για να διαμοιράζει και να γνωστοποιεί τις θέσεις του στο προοδευτικό κοινό.

Ο προοδευτικός πολιτικός πλουραλισμός είναι κεντρικός μας στόχος και πυλώνας της δράσης μας. Διότι το όνειρο για μια κοινωνία συμπεριληπτική χωρίς αποκλεισμούς, απαιτεί αμοιβαίες υποχωρήσεις και κοινό αγώνα απ’ όσους πιστεύουν σε αυτήν.