Σκέψου

Σκέψου

Στίγκλιτς: «Ο κορονοϊός απομυθοποιεί τις αγορές»

στιγκλιτζ κορονοιος

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ο Αμερικανός νομπελίστας οικονομολόγος, Τζόζεφ Στίγκλιτς, μιλώντας στην ιστοσελίδα Pitchforkeconomics για την παγκόσμια μάχη για το εμβόλιο του κορονοϊού και την επίδραση της πανδημίας στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα, τόνισε ότι «ο κορονοϊός κατέδειξε ότι οι αγορές δεν λειτουργούν γιατί δεν ασχολούνται με αυτό που αποκαλούμε ‘εξωτερικότητες’».

Για τον Αμερικανό νομπελίστα οι «εξωτερικότητες» αφορούν στις συνέπειες και επιπτώσεις που έχει η δράση ενός ατόμου σε άλλους, σε ευρύτερα σύνολα». Έφερε ως βασικό παράδειγμα την κλιματική αλλαγή, για να καταλήξει στον κορονοϊό, λέγοντας πως φτάσαμε να έχουμε πανδημία με «ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία».

«Ο ακραίος φιλελευθερισμός απέτυχε»

Ο Στίγκλιτς τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο ακραίος φιλελευθερισμός απέτυχε» και πως «το βασισμένο στην ιδιωτική ασφάλιση σύστημα Υγείας των ΗΠΑ δεν τα κατάφερε με την πανδημία, τα τρόφιμα καταστράφηκαν, αντί να φθάσουν σε χιλιάδες πεινασμένα στόματα, ενώ τα επιδόματα δεν ήταν ικανοποιητικά».

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ σημείωσε ακόμα πως οι Ρεπουμπλικάνοι και οι φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί δεν έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς συμβαίνει με την πανδημία, υπογραμμίζοντας ότι «η ακλόνητη πίστη στις αγορές είναι ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην αντιμετώπισή της».

>> Διαβάστε ακόμα: Παγκόσμιος ανταγωνισμός για το εμβόλιο του κορονοϊού

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email