Σκέψου

Σκέψου

Συγγνώμη από τον βασιλιά του Βελγίου προς τη ΛΔ του Κονγκό για τις αποικιοκρατικές ωμότητες

άγαλμα Λεοπόλδου

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Τη θλίψη του για τη βία της άλλοτε αποικιοκρατικής δύναμης προς το Κονγκό. εκφράζει για πρώτη φορά στην ιστορία του Βελγίου ο βασιλιάς της χώρας.

Σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, Φελίξ Τσισεκέντι, ο βασιλιάς Φίλιππος αναφέρει: «Θέλω να εκφράσω τη βαθύτατη λύπη μου για τα τραύματα αυτά του παρελθόντος, ο πόνος από τα οποία αναβιώνει σήμερα από τις διακρίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στις κοινωνίες μας».

Όταν το αφρικανικό Κονγκό ήταν αποικιακή κτήση του πρώην βασιλιά Λεοπόλδου ΙΙ, «διαπράχθηκαν πράξεις βίας και ωμότητας, οι οποίες βαραίνουν ακόμη τη συλλογική μας μνήμη», υπογραμμίζει ο βασιλιάς Φίλιππος στην επιστολή του με αφορμή την 60η επέτειο της ανεξαρτησίας.

«Η αποικιακή περίοδος που ακολούθησε (αυτήν του βελγικού Κονγκό από το 1908 ως το 1960) προκάλεσε επίσης βάσανα και ταπεινώσεις», προσθέτει.

Ο Βέλγος μονάρχης εκφράζει επίσης τη δέσμευσή του για την «καταπολέμηση όλων των μορφών ρατσισμού». «Ενθαρρύνω τον στοχασμό, ο οποίος ξεκίνησε από το κοινοβούλιό μας προκειμένου να γαληνεύσει η μνήμη μας για πάντα», συνεχίζει.

«Για να ενισχύσουμε περαιτέρω τους δεσμούς μας και να αναπτύξουμε μια ακόμα πιο γόνιμη φιλία, πρέπει να μπορούμε να μιλάμε μεταξύ μας για την μακρόχρονη κοινή μας ιστορία με αλήθεια και ηρεμία», συμπληρώνει.

Η επιστολή του Φιλίππου εστάλη εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων στο Βέλγιο να επανεξετάσει το αποικιακό του παρελθόν.

Στο πλαίσιο των διαδηλώσεων κατά των φυλετικών διακρίσεων μετά τη ρατσιστική δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ, πολλά αγάλματα του βασιλιά Λεοπόλδου του Β’, ο οποίος κατηγορείται για το θάνατο εκατομμυρίων Αφρικανών κατά τη διάρκεια της αποικιακής κυριαρχίας του Βελγίου, βανδαλίστηκαν.

Επιπλέον έγινε διαδικτυακή συλλογή υπογραφών για αφαίρεση όλων των αγαλμάτων του πρώην βασιλιά του Βελγίου.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email