Σκέψου

Σκέψου

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 καταδικάζουν τους περιοριστικούς όρους των δύο συλληφθέντων

αστυνομική βία

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η πλειοψηφία των αντιπολιτευόμενων κομμάτων εξαπέλυσαν πυρά κατά της κυβέρνησης για αυταρχικές και οπισθοδρομικές πρακτικές στην απόδοση δικαιοσύνης. Αιτία αποτέλεσαν οι πρωτοφανείς περιοριστικοί όροι που επιβλήθηκαν στους Αλεξ Τιτκώβ και Θωμά Λαλο, συλληφθέντες της συγκέντρωσης της Τετάρτης στη πλατεία Βικτωρίας.

Οι δύο νέοι, που τυγχάνει να είναι και καλλιτέχνες, έχουν λάβει κύμα αλληλεγγύης τόσο από κόμματα, οργανώσεις και καλλιτεχνικούς χώρους αλλά και συνολικά μεγάλου μέρους της κοινωνίας.

ΣΥΡΙΖΑ: «Νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας»

Αφού πρώτα η κυβέρνηση Μητσοτάκη σχεδόν απαγόρευσε το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στις διαδηλώσεις υπό το φόβο αντιδράσεων στις πολιτικές της, ήρθε σήμερα και η αδιανόητη για κοινοβουλευτική δημοκρατία απόφαση με τους πρωτοφανείς περιοριστικούς όρους σε δυο νέα παιδιά που πρώτα χτυπήθηκαν και μετά συνελήφθησαν στην πλατεία Bικτωρίας.

Και αυτό, μετά τις επίσημες καταγγελίες πως αστυνομικοί άλλαξαν τις καταθέσεις τους εναντίον των δύο συλληφθέντων, μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που δείχνει ότι οι ίδιοι τους φόρτωσαν ενοχοποιητικά στοιχεία και μολότοφ.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει την πλήρη ευθύνη για τη νεκρανάσταση ό,τι πιο οπισθοδρομικού, μετεμφυλιακού και συντηρητικού στοιχείου στη χώρα μας.

Θα πάρει τις απαντήσεις του με ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο υπεράσπισης δικαιωμάτων και ελευθεριών, τόσο από τη νεολαία που έχει στοχοποιήσει όσο και από την κοινωνία την οποία τρέμει ως πρωθυπουργός της μεγαλύτερης ύφεσης μεταπολεμικά.

ΚΝΕ: «Επικίνδυνη και απαράδεκτη μεθόδευση»

Οι περιοριστικοί όροι, με τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι οι συλληφθέντες της αντιρατσιστικής συγκέντρωσης στη Βικτώρια, συνιστούν μια επικίνδυνη και απαράδεκτη μεθόδευση. Επί της ουσίας γίνεται προσπάθεια να παγιωθούν νέου τύπου περιοριστικοί όροι, όπως η μη συμμετοχή σε διαδηλώσεις και δημόσιες συγκεντρώσεις, αλλά και η απαγόρευση κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες περιοχές.

Εκτός από την αβασιμότητα των κατηγοριών για τους συγκεκριμένους συλληφθέντες, με την παραπάνω απόφαση, όπως και με άλλες παρόμοιες στο παρελθόν, δημιουργείται προηγούμενο για ακόμα μεγαλύτερη ένταση της καταστολής, ειδικά μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για τις διαδηλώσεις.

Ο λαός και η νεολαία θα σταθούν εμπόδιο και θα ακυρώσουν αυτούς τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης στην πράξη, όπως και κάθε προσπάθεια περιορισμού των λαϊκών ελευθεριών.

ΜέΡΑ25: «Μετά τον χουντικό νόμο Χρυσοχοΐδη, ακολουθούν και οι χουντικές πρακτικές»

«Μετά τον χουντικό νόμο Χρυσοχοΐδη, ακολουθούν και οι χουντικές πρακτικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.

Όπως σημειώνει: «Η ελληνική δικαιοσύνη με μια πρωτοφανή απόφαση επιβεβαιώνει τον αυταρχικό δρόμο της Κυβέρνησης της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη. Στους συλληφθέντες από την προχθεσινή αντιφασιστική συγκέντρωση, επιβλήθηκαν οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης συμμετοχής σε διαδηλώσεις και της απαγόρευσης εισόδου στα Εξάρχεια.

Μετά τον χουντικό νόμο λοιπόν του κ. Χρυσοχοΐδη, όπως δυστυχώς είχαμε ήδη προβλέψει ακολουθούν και οι χουντικές πρακτικές. Είναι αδιανόητη η συγκεκριμένη απόφαση και παραβιάζει κατάφωρα τόσο τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και το Σύνταγμα.

Δεν αρκούσε η ποινικοποίηση των αγώνων και της ριζοσπαστικοποίησης από την Κυβέρνηση, έρχεται τώρα και η δικαιοσύνη να απαγορεύσει την συμμετοχή σε διαδηλώσεις και την είσοδο σε περιοχές μη αρεστές στην Κυβερνητική προπαγάνδα και μη φιλικές ιδεολογικά σ’ αυτήν. Η δίωξη του πολιτικού φρονήματος που συντελείται, είναι απαράδεκτη, αποκρουστική και αντιδημοκρατική».

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email