Σκέψου

Σκέψου

Τα διεθνή ΜΜΕ και Ευρωπαίοι πολιτικοί για την απόφαση της δίκης της ΧΑ

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Την ιστορική ετυμηγορία του τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων στη δίκη της Χρυσής Αυγής, η οποία κρίθηκε ως εγκληματική οργάνωση, σχολιάζουν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης.

BBC: Οι ηγέτες των νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας

“Ελλάδα – Χρυσή Αυγή: Οι ηγέτες των νεοναζί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής συμμορίας”, τονίζει το βρετανικό κρατικό δίκτυο BBC, το οποίο στον ιστότοπό του έχει ως βασικό θέμα την ετυμηγορία των Ελλήνων δικαστών, κάνοντας ιδιαίτερα μνεία στη μεγάλη διάρκεια της δίκης. Η Χρυσή Αυγή, όπως σημειώνει το δίκτυο, “αρνείται επισήμως ότι είναι νεοναζιστική οργάνωση, ωστόσο το σύμβολό της μοιάζει πολύ στη χιτλερική σβάστικα, ανώτατα στελέχη της έχουν πλέξει το εγκώμιο του Αδόλφου Χίτλερ, ενώ και οι ενδυματολογικές τους επιλογές στις αντιμεταναστευτικές κατά κύριο λόγο κινητοποιήσεις τους ήταν μαύρες μπλούζες και στρατιωτικού τύπου παντελόνια”.

“Μάρτυρες”, σημειώνει το BBC, “κατέθεσαν στη δίκη ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής εκπαιδεύονταν στη χρήση όπλων και ναζιστικών συμβόλων”.

New York Times: Απόφαση-σταθμός για τη νεοφασιστική οργάνωση ΧΑ

Για απόφαση – σταθμό κάνει λόγο ο ιστότοπος των New York Times, μιλώντας για τη σημαντικότερη δίκη που έχει διεξαχθεί στην Ελλάδα εδώ και δεκαετίες,  σημειώνοντας ότι “η νεοφασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή κρίθηκε ως ένοχη για διεύθυνση και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης την περίοδο κατά την οποία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης, ενώ στοχοποιούσε συστηματικά μετανάστες και αριστερούς επικριτές της”.

Η αμερικανική εφημερίδα κάνει λόγο για “χιλιάδες συγκεντρωμένους που συγκεντρώθηκαν έξω από το δικαστήριο για να φωνάξουν “Δεν Είναι Αθώοι”, “Έξω οι Ναζί”, “Ισόβια στους δολοφόνους”, ενώ αναφέρεται και στα δρακόντεια αστυνομικά μέτρα στο κέντρο της Αθήνας.

CNN: Οι ηγέτες της ΧΑ ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης

“Οι ηγέτες της νεοναζιστικής οργάνωσης της Ελλάδας Χρυσή Αυγή ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης”, τιτλοφορεί το ρεπορτάζ του για την έκβαση της δίκης το αμερικανικό δίκτυο CNN, το οποίο κάνει λόγο για μια απόφαση που κρίνεται ως”ορόσημο νίκης της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”.

 

“Ένοχη για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης η Χρυσή Αυγή”, αναφέρει ο ιστότοπος του διεθνούς αραβικού δικτύου Al Jazeera, ο οποίος αποκαλεί την οργάνωση “φασιστική οντότητα, όπως παραδέχεται και η ίδια, με ρίζες στη δεκαετία του ’80”.

Την ίδια στιγμή, πολλοί Ευρωπαίοι πολιτικοί αναφέρθηκαν στην απόφαση, μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς και των Πρασίνων, Μάρτιν Σίρντεβαν, Σκα Κέλλερ και Μάλιν Μπγιορκ.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email