Σκέψου

Σκέψου

Τα μετεωρολογικά στοιχεία αφήνουν έκθετο τον κ. Χαρδαλιά

Νίκος Χαρδαλιάς

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Η χθεσινή δήλωση του κ. Χαρδαλιά που έγινε σε μία προσπάθεια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας να αποποιηθεί ο ίδιος μερίδιο ευθύνης για τον κρατικό ανεπαρκή χειρισμό στην αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων στην Εύβοια, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 8 άνθρωποι, αφού σήμερα το πρωί εντοπίστηκε σύμφωνα με το MEGA ο άνδρας που αγνοούνταν.

Στον κ. Χαρδαλιά, που επέρριψε χθες ευθύνες στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, απάντησε ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ, Θ. Κολυδάς που τονίζει ότι για την Κεντρική Εύβοια είχε βγει «πορτοκαλί προειδοποίηση» καθώς τα προγνωστικά έδιναν 72 χιλιοστά βροχής.

Ο μετεωρολόγος, που εξηγεί ότι απαντά από το προσωπικό του ιστολόγιο διότι βρίσκεται σε διακοπές, παραθέτει τα σχετικά στοιχεία και σημειώνει ότι «οι επίγειες μετρήσεις από τους μετεωρολογικούς σταθμούς, τα ραντάρ και από δορυφόρους πάντοτε παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα διάφορα μετεωρολογικά μοντέλα πρόβλεψης. Όλοι όσοι ασχολούνται με την Πολιτική Προστασία το γνωρίζουν και πρώτοι από όλους οι μετεωρολόγοι. Οι μετεωρολόγοι της ΕΜΥ γνωρίζουν τα υπέρ και τα κατά των μοντέλων, δεν τους εκπλήσσουν οι αποκλίσεις, γι’ αυτό αξιολογούν όλες τις παραμέτρους και πολλές φορές εκδίδουν έκτακτο δελτίο προειδοποίησης ακόμη και σε περίπτωση που τα προγνωστικά όρια βρίσκονται κάτω από τις ισχύουσες οριακές τιμές».

Όπως τονίζει, «στη συγκεκριμένη περίπτωση πάντως το έκτακτο δελτίο τηρούσε τα όρια χαρακτηρισμού του με πορτοκαλί δείκτη προειδοποίησης και θεωρείται ατυχής η έκφραση που διατυπώθηκε ότι “δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη”… Προσωπική μου άποψη είναι ότι η δήλωση αυτή, εκτός από ατυχής, είναι και άδικη για όσους υπηρετούν την επιστήμη αλλά και την πολιτεία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς χθες είχε δηλώσει τα εξής: «Δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη, αλλιώς θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».

Πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών

 

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email