Σκέψου

Σκέψου

Τη μνήμη δεν μπορείς να την απαγορεύσεις, να την φιμώσεις ή να τη διαγράψεις

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Αυτοί που έχουν την εξουσία γράφουν την Ιστορία. Την Ιστορία που μαθαίνουμε στο σχολείο, μέσα από τους λόγους των επισήμων κατά τη διάρκεια των επετείων, στις παρελάσεις και τις δοξολογίες.

Του Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Αυτοί που δεν έχουν την εξουσία, έχουν τη μνήμη. Δεν περιμένουν εάν και πότε θα τους «γράψει» η Ιστορία. Μέσα από τη μνήμη σημειώνουν με τον δικό τους τρόπο το παρελθόν. Στη θέση στρατηγών και βασιλιάδων, βάζουν τους δικούς τους αγωνιστές, τα δικά τους θύματα. Και αυτή τη μνήμη την περνάνε στους επόμενους με τους δικούς τρόπους.

Μπορεί να μην τη γράφουν τα σχολικά βιβλία, αλλά τη λένε οι μαθητές στο προαύλιο. Μπορεί να μην την ακούμε στα δελτία ειδήσεων, αλλά τη διαβάζουμε στις χιλιάδες αναρτήσεις στα Μέσα Μαζικής Δικτύωσης. Μπορεί να μην έχει επίσημα μνημεία, αλλά έχει τους τόπους στους οποίους υπάρχει.

Όσο μια μνήμη παράγει νόημα για τους αποδέκτες της, αυτή θα συνεχίζει να υπάρχει. Τη μνήμη δεν μπορείς να την απαγορεύσεις, να την φιμώσεις ή να τη διαγράψεις. Είναι αυτή η μνήμη, που φτιάχνει την πολιτική, ιδεολογική, πολιτισμική ταυτότητα για κάποιες και κάποιους από εμάς. Και αυτή η ταυτότητα δεν ξεριζώνεται με μεθόδους καταστολής. Δεν είναι η ταυτότητα που εκδίδουμε στα αστυνομικά τμήματα, αλλά αυτή που χτίζουμε διαρκώς, μαζί με τους συνανθρώπους μας, μέσα από τους κοινούς αγώνες για μια δικαιότερη κοινωνία.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email