Σκέψου

Σκέψου

Την τελευταία του πνοή άφησε ο Άντριου Μλανγκένι, συγκρατούμενος του Μαντέλα

Άντριου Μλαγκένι

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Σήμερα, την τελευταία του πνοή άφησε ο 95χρονος Άντριου Μλαγκένι, μία σπουδαία μορφή του αγώνα κατά του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική, σύντροφος στην πορεία και συγκρατούμενος του Νέλσον Μαντέλα.

Ο Νοτιοαφρικανός πρόεδρος, Σιρίλ Ραμαφόζα, γνωστοποίησε πως «έμαθε με μεγάλη θλίψη τον θάνατο στη διάρκεια της νύχτας». Ο Μλανγκένι είχε εισαχθεί σε νοσοκομείο της Πρετόρια με πόνους στην κοιλιακή χώρα στις 14 Ιουλίου. Ο θάνατός του «σημαδεύει το τέλος μιας εποχής και θέτει το μέλλον μας στα χέρια μας», προσέθεσε ο πρόεδρος σε μια ανακοίνωση.

Πρόκειται για τον τελευταίο επιζών της περιβόητης δίκης της Ριβόνια (1963-64), στη διάρκεια της οποίας πολλά επιφανή μέλη του πολιτικού σχηματισμού κατά του απαρτχάιντ Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), μεταξύ των οποίων ο Μαντέλα, καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη. Ένας άλλος καταδικασθείς, ο Ντένις Γκόλντμπεργκ, πέθανε σε ηλικία 87 ετών, τον περασμένο Απρίλιο.

26 χρόνια στη φυλακή

Η δίκη αυτή πέρασε στην Ιστορία επειδή ο Μαντίμπα, ο οποίος έγινε τριάντα χρόνια αργότερα, το 1994, ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, έκανε μια πολιτική δήλωση τραβώντας τα βλέμματα όλου του κόσμου στην υπόθεσή του. Ο Μλανγκένι έμεινε τελικά στη φυλακή 26 χρόνια.

Ήταν «το τελευταίο “μνημείο” μιας θαρραλέας γενιάς Νοτιοαφρικανών που απαρνήθηκαν την ελευθερία, τη σταδιοδρομία, την οικογενειακή ζωή και την υγεία τους για να είμαστε όλοι ελεύθεροι», δήλωσε ο Ντέσμοντ Τούτου, τιμηθείς με το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

«Επαφίεται τώρα στους νεότερους να παραλάβουν τη σκυτάλη και να τερματίσουν τη διαδρομή», προσέθεσε σε μια ανακοίνωση. Το ANC απέτισε σήμερα φόρο τιμής «σε έναν από τους πιο αξιόλογους μαχητές» που «θεωρούσε πως η ελευθερία του λαού είναι πιο σημαντική από την ίδια τη ζωή του».

Το ρατσιστικό καθεστώς του απαρτχάιντ, εναντίον του οποίου αγωνίστηκε το ANC, έπεσε επίσημα το 1994, αλλά οι ανισότητες ανάμεσα στη μαύρη πλειοψηφία και τους λευκούς παραμένουν ακόμη και σήμερα πολύ έντονες.

Το 2018 ο Μλανγκένι είχε περπατήσει πάνω στο κόκκινο χαλί των Καννών μαζί με την ομάδα ενός ντοκιμαντέρ αφιερωμένου στη δίκη Ριβόνια «Το κράτος εναντίον του Μαντέλα και των άλλων»).

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών 

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email