Σκέψου

Σκέψου

Το Μίσος

χαραλαμπίδης

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Κατά τη διάρκεια του αιματηρού μπλόκου της Κοκκινιάς, διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν ο συνταγματάρχης πεζικού Ιωάννης Πλυτζανόπουλος. Αν και υπήρξε διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας στην πλέον αιματηρή περίοδο της Κατοχής, ο Πλυτζανόπουλος δικάστηκε μόλις τρεις φορές.

Του Μενέλαου Χαραλαμπίδη

Η ελληνική μεταπολεμική δικαιοσύνη στάθηκε εξαιρετικά γενναιόδωρη απέναντί του. Ο Πλυτζανόπουλος αθωώθηκε πανηγυρικά και στις τρεις δίκες, όπου κατηγορήθηκε για τη συμμετοχή του στο μπλόκο της Κοκκινιάς, του Περιστερίου και άλλες πράξεις.

Το μίσος ενάντια στους κατοίκους της Κοκκινιάς (Νίκαιας), λόγω της μαζικής τους συμμετοχής στο ΕΑΜ την περίοδο της Κατοχής, δεν ξεχάστηκε από τους πολιτικούς τους αντιπάλους.

Στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών, διορίστηκε δήμαρχος Νίκαιας ο ανιψιός του Πλυτζανόπουλου. Οι κάτοικοι ήταν αναγκασμένοι να βλέπουν ως «πρώτο πολίτη» της Νίκαιας τον ανιψιό ενός από τους κύριους υπεύθυνους για την εκτέλεση των αγαπημένων τους.

Το μίσος ήταν ακόμα εκεί, 25 χρόνια μετά, για να θυμίζει στους κατοίκους της Νίκαιας ότι ανήκαν στους ηττημένους του Εμφυλίου και ότι ήταν πολίτες β΄ κατηγορίας.

Όμως ο διορισμός του ανιψιού Πλυτζανόπουλου δεν ήταν αρκετός. Η κορύφωση της ασέβειας και της χυδαιότητας του μεταπολεμικού ελληνικού αντικομμουνισμού, όπως εκφραζόταν την περίοδο εκείνη από τους χουντικούς, υλοποιήθηκε με την ανέγερση μνημείου στην πλατεία της Οσίας Ξένης, το οποίο διαστρέβλωνε εντελώς τα γεγονότα του μπλόκου.

Ήταν ένα μνημείο που θύμιζε ότι το μίσος ήταν ζωντανό και ότι αυτός που έχει την εξουσία, την εδραιώνει όχι μόνο στο παρόν, αλλά ελέγχοντας και το παρελθόν. Στη φωτογραφία το χουντικό μνημείο το οποίο ήταν υποχρεωμένοι να βλέπουν κάθε μέρα οι Νικαιώτες, στον τόπο όπου μαρτύρησαν οι συγγενείς τους.

ΤΟ ΜΙΣΟΣΚατά τη διάρκεια του αιματηρού μπλόκου της Κοκκινιάς, διοικητής των Ταγμάτων Ασφαλείας ήταν ο συνταγματάρχης…

Posted by Menelaos Haralabidis on Sunday, August 23, 2020

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email