Σκέψου

Σκέψου

Το «πεφταστέρι» Ρέντσι

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Ο άλλοτε πρωθυπουργός της Ιταλίας, που κάποτε θεωρείτο το τρομερό παιδί της Κεντροαριστεράς είχε πάντα ως «πρόγραμμα» τις προσωπικές του φιλοδοξίες.

Του Κώστα Αργυρού

Ισως κάποιοι να θυμούνται το διάστημα 2014-2016, τότε που πολλοί κεντροαριστεροί στην Ευρώπη και ειδικά στην Ελλάδα είχαν ανακαλύψει στο πρόσωπο του Ματέο Ρέντσι το μεγάλο αστέρι του πολιτικού αυτού χώρου. Θυμάμαι πολιτικούς που αγωνίζονταν να εξασφαλίσουν έστω μια φωτογραφία μαζί του, ως απόδειξη ότι ανήκουν σε αυτό τον γεμάτο δυναμισμό και φρεσκάδα χώρο. Ο αστέρας φυσικά αποδείχτηκε «διάττων». Πεφταστέρι το λένε λαϊκά.

Ο Ρέντσι κανονικά θα έπρεπε να είχε εξαφανιστεί εντελώς από την πολιτική ζωή της Ιταλίας, τουλάχιστον με βάση τις δικές του υποσχέσεις. Εχασε το δημοψήφισμα στα τέλη του 2016, έχασε την πρωθυπουργία της Ιταλίας και την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Αποφάσισε τελικά να αποδείξει ότι παραμένει «ζωντανός», φτιάχνοντας ένα δικό του κόμμα την «Ζωντανή Ιταλία» (Italia viva). Και χάρις σε μια ευνοϊκή συγκυρία κατάφερε να εμπλακεί και πάλι στη διακυβέρνηση, αν και τα ποσοστά του κόμματός του είναι μονοψήφια και σίγουρα πιο κοντά στο μηδέν από ότι στο δέκα.

Για τους περισσότερους Ιταλούς ο Ρέντσι δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένας καιροσκόπος της πολιτικής, που υπεράνω όλων θέτει τις δικές του φιλοδοξίες. Γι αυτό και είναι πολλαπλάσιοι εκείνοι που τον αντιπαθούν, από εκείνους που τον συμπαθούν. Οσο για εκείνους εκτός συνόρων, που κάποτε δήλωναν φανατικοί θαυμαστές του, τώρα έχουν πάθει… αμνησία και δεν το θυμούνται. Ουσιαστικά δεν ήταν παρά ένα δημιούργημα του πολιτικού lifestyle, που με ένα λαμπερό περιτύλιγμα κατάφερε για κάποιο διάστημα να καλύψει την εσωτερική κενότητα του πολιτικού του περιεχομένου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν απλώς ένα ιδανικό δείγμα της σημερινής ευρωπαϊκής κεντροαριστεράς.

Τώρα ο Ρέντσι βρήκε ευκαιρία να μας θυμίσει την παρουσία του. Οι έδρες που διαθέτει το κόμμα του στη Βουλή και οι δύο θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο, του επιτρέπουν να επηρεάζει την κυβερνητική πλειοψηφία και αποσύροντας τη στήριξή του προς τον Τζιουζέπε Κόντε προκαλεί ουσιαστικά μια πολιτική κρίση εν μέσω πανδημίας. Επισήμως ο λόγος είναi ότι διαφωνεί με την κατανομή των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αλλά οι περισσότεροι αναλυτές βρίσκουν αυτή τη διαφωνία προσχηματική. Από τα 209 δισ. του Ταμείου ανάκαμψης τα 45 προορίζονται για την ψηφιοποίηση και τα 68 για την πράσινη οικονομία. Υποτίθεται ότι τους δύο αυτούς τομείς θέτει ως «προτεραιότητες» και ο άλλοτε φέρελπις σοσιαλδημοκράτης. Κάποιοι πιστεύουν ότι η στάση του έχει να κάνει με την όχι και τόσο κρυφή αντιπάθεια του προς τον πρωθυπουργό Κόντε, ο οποίος επί της ουσίας δεν ήταν ποτέ πολιτικός. Αλλοι υποθέτουν ότι ο Ρέντσι απλώς φιλοδοξεί να πετύχει ένα νέο μοίρασμα της τράπουλας. Και οι λιγότεροι εκτιμούν ότι απλώς επιδιώκει να τονώσει το κόμμα του, που στις δημοσκοπήσεις παραμένει κολλημένο στο 3%.

Είναι δηλαδή για μια ακόμα φορά υπόθεση προσωπικών πολιτικών φιλοδοξιών. Αν η συμπεριφορά του οδηγήσει τελικά τη χώρα σε εκλογές, ακόμα και το ποσοστό αυτό θα μπορούσε να εξανεμιστεί. Εκτός αν ο Ρέντσι έχει τόσο ισχυρούς «φίλους», κυρίως στον επιχειρηματικό και τραπεζικό χώρο, που θα τον βοηθούσαν να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο.

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν αν το ρίσκο, που πήρε ο φιλόδοξος Ματέο άξιζε τον κόπο. Στόχος του είναι πάντα να εμφανιστεί ως ο εκφραστής ενός υπερκομματικού νέου (ξε)κινήματος μακριά από παραδοσιακές ιδεολογίες, στο πρότυπο του Εμανουέλ Μακρόν. Μάλλον υποτιμά τις δυσκολίες, που έχει μπροστά του ο εξίσου φιλόδοξος Πρόεδρος της Γαλλίας.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email