Σκέψου

Σκέψου

Το «Ρενάτο Νταλ’ Άρα», η απόπειρα δολοφονίας του Μουσολίνι και ο Παζολίνι

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Το να βλέπεις ένα τόσο εντυπωσιακό αρχιτεκτονικό κτίσμα, όπως ο «πύργος Μαρατόνα» (ο πύργος του Μαραθώνα), εντός ενός σταδίου δεν είναι και ό,τι πιο συνηθισμένο. Σίγουρα δεν υπάρχει πιο ταιριαστό μέρος για να φιλοξενήσει κάτι τέτοιο, από τη Μπολόνια, τη πόλη με την πλούσια ακαδημαϊκή ιστορία και πολιτισμό. Το «Ρενάτο Νταλ’ Άρα» είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα γήπεδα που μπορεί να επισκεφτεί ένας ποδοσφαιρόφιλος για να παρατηρήσει από κοντά ένα κτίσμα 94 ετών.

Όπως μας θυμίζει η σελίδα Κάθε Κυριακή, στα εγκαίνια του σταδίου, που τότε λεγόταν «Λιτοριάλε», παρά λίγο να πραγματοποιηθεί μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές δολοφονίες όλων των εποχών, όταν η σφαίρα του 15χρονου Αντέο Ζαμπόνι πέρασε δίπλα από τον δικτάτορα, Μπενίτο Μουσολίνι. Ο αστυνομικός που εντόπισε τον νεαρό, ο οποίος στη συνέχεια λιντσαρίστηκε μέχρι θανάτου, ήταν ο πατέρας του μετέπειτα θρυλικού σκηνοθέτη, Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Υπάρχουν αμφιβολίες για το αν δράστης ήταν όντως ο έφηβος, πάντως αυτή ήταν η αφορμή για την ίδρυση της μυστικής υπηρεσίας του φασιστικού καθεστώτος. Αργότερα ο Μουσολίνι υποστήριξε ότι ήταν η στιγμή που έφτασε πιο κοντά στο θάνατο.

Το γήπεδο άλλαξε όνομα το 1983 προς τιμή του προέδρου, Ρενάτο Νταλ’ Άρα, που διοίκησε την ομάδα για τριάντα χρόνια. Το 1990, με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο, έγινε ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του πανέμορφου γηπέδου.

H ποδοσφαιρική ομάδα της Μπολόνια έχει πανηγυρίσει 6 πρωταθλήματα (κι ένα ακόμα πριν τη κατασκευή του σταδίου) και δύο κύπελλα με έδρα το «Ρενάτο Νταλ ‘Άρα» αλλά η τελευταία της μεγάλη επιτυχία χρονολογείται στο μακρινό 1974, όταν κατέκτησε το κύπελλο Ιταλίας.

Διαβάστε ακόμα: Παζολίνι: Το ποδόσφαιρο είναι η τελευταία ιερή τελετουργία της εποχής μας.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email