Σκέψου

Σκέψου

Τώρα που η ΕΕ πληρώνει, η κυβέρνηση βλέπει το ανθρωπιστικό πρόβλημα στην πλ. Βικτωρίας

πρόσφυγες πλατείας Βικτωρίας

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Την ανθρωπιστική τραγωδία που διαδραματίζεται εδώ και μήνες στην πλατεία Βικτωρίας, όπου η δημοτική αρχή ξήλωσε μέχρι και τα παγκάκια για να μην ακουμπούν οι προσφυγομάνες με τα παιδιά τους, αντιλήφθηκε τώρα η κυβέρνηση, όλως τυχαίως έπειτα από την έγκριση χρηματικής ενίσχυσης από την ΕΕ.

«Λύση στην πλατεία Βικτωρίας δίνει η νέα πιλοτική δράση υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και ΔΟΜ» είναι ο τίτλος του χτεσινού δελτίου Τύπου του υπουργείου, το οποίο βρήκε λύση σε ένα πρόβλημα που μέχρι πρότινος δεν αναγνώριζε!

«Συγκέντρωση αναγνωρισμένων προσφύγων σε πλατείες της Αθήνας» αναφέρει τώρα το Δελτίο Τύπου, με τον υπουργό κ. Μηταράκη να εκτίθεται πλήρως για ένα πρόβλημα που έχει επισημανθεί επανειλημμένως σε όλους τους τόνους και από διάφορους φορείς.

Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης να αφήσει αναγνωρισμένους πρόσφυγες να ζουν εκεί, αφού πρώτα τους είχε διώξει από τις δομές όπου διέμεναν στα νησιά, οφείλεται στην εμμονή της να  παρουσιάσει υψηλά νούμερα αποσυμφόρησης.

Οι πρόσφυγες κατέληξαν στην πλατεία Βικτωρία καθώς είχαν αποκλειστεί από το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ». Το συγκεκριμένο πρόγραμμα προβλέπει επιδότηση ενοικίου για κάποιους μήνες, αλλά προϋποθέτει να έχουν οι πρόσφυγες τραπεζικό λογαριασμό και μισθωτήριο συμβόλαιο. Ωστόσο, για να προχωρήσει η συγκεκριμένη διαδικασία απαιτείται από τους πρόσφυγες να δηλώσουν επίσημη κατοικία, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι άνθρωποι να μένουν «ξεκρέμαστοι», διαμένοντας σε αυτοσχέδιες σκηνές.

Τώρα ξαφνικά, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου «θυμήθηκε» τους ανθρώπους αυτούς , αφού υπήρξε η διαβεβαίωση για οικονομική ενίσχυση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τώρα, που εγκρίθηκε το κονδύλι από την ΕΕ και συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, Gianluca Rocco, o υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, ισχυρίστηκε πως μέλημα της κυβέρνησης είναι να βρουν οι πρόσφυγες στέγη και εργασία μέσα από συνθήκες ομαλότητας.

«Με νέα χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ξεκινάμε πιλοτικά να προσφέρουμε προσωρινή διαμονή σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες που προέρχονται από τα νησιά. Στόχος μας είναι να προλάβουν να ενταχθούν σε συνθήκες ομαλότητας στο πρόγραμμα Helios, να βρουν στέγη και εργασία. Με τον τρόπο αυτό αντιμετωπίζουμε ένα πρόβλημα που παρουσιάζεται κυρίως στην Αθήνα και αποφεύγουμε φαινόμενα συγκέντρωσης προσφύγων σε πλατείες, όπως π.χ την Πλατεία Βικτωρίας».

Άνθρωποι όμως, οφείλουμε να είμαστε είτε με λεφτά, είτε χωρίς λεφτά. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή κι αξιοπρέπεια δεν μπορεί να αγοραστεί.

Δείτε επίσης :

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email