Ξεχωριστή η εκδήλωση τιμής στα «πέτρινα λιοντάρια» της Μακρονήσου

Πέτρινα λιοντάρια Μακρόνησος

Ιστορικής σημασίας για όλους τους δημοκράτες πολίτες, συνιστά η κίνηση του ΚΚΕ να εγείρει μνημείο προς τιμήν των αγωνιστών της Μακρονήσου, της θυσίας τους και της αντοχής τους.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στην εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ για τα αποκαλυπτήρια του μνημείου στη Μακρόνησο τόνισε : «Δεν ξεχνάμε ότι αυτό το κολαστήριο ξεκίνησε την λειτουργία του το 1947. Έγινε σε στενή συνεργασία με τους Άγγλους και Αμερικάνους συμμάχους της άρχουσας τάξης για να τσακίσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα που διεκδικούσε τη δικαίωση των θυσιών του για την απελευθέρωση της Ελλάδας από τον ζυγό της φασιστικής και ναζιστικής κατοχής» είπε στη συνέχεια.

Όπως ανέφερε, «η Ιστορία της Μακρονήσου δεν είναι απλά ένα στιγμιότυπο της σύγχρονης ιστορίας και μία δυσάρεστη στιγμή, όπως κάποιοι εσχάτως υποκριτικά υποστηρίζουν» υπενθυμίζοντας την σφοδρή επίθεση που δέχθηκε από την αστική τάξη το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα από τα πρώτα του βήματα, επίθεση η οποία αναβαθμίσθηκε όταν «ως ώριμο τέκνο της ανάγκης και της οργής ιδρύθηκε το ΚΚΕ».

Η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στη Μακρόνησο για τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου προς τιμήν των χιλιάδων κομμουνιστών και αγωνιστών που μαρτύρησαν στο Κολαστήριο που έστησε η αστική τάξη, σε αυτή την ξερή λωρίδα γης, ήταν βαθιά συγκινητική.

Αυτοί οι άνθρωποι με τον αγώνα τους έκαναν το Κολαστήριο της Μακρονήσου σύμβολο ηθικού μεγαλείου και ηρωισμού.

Το μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ, οι «Σκιές», που φιλοτέχνησε ο Μάρκος Γεωργιλάκης, γλύπτης και αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, στέκεται περήφανο και ολόρθο σε μια γη κατάσπαρτη με τα αποτυπώματά των Μακρονησιωτών.

Πέντε φιγούρες σύμβολο τιμής και μνήμης σε όλους τους κομμουνιστές και αγωνιστές που μαρτύρησαν σε εκείνον τον τόπο, αλλά στάθηκαν ορθοί στο μεγάλο ανήφορο, γιατί είχαν μεγάλη απόφαση στην καρδιά. Πέντε φιγούρες που κοιτούν πέρα, την «αντιφεγγιά της Αθήνας»…

Και μια υπόσχεση, ένα αυτονόητο χρέος: Δεν σας ξεχνάμε! Σας τιμάμε κάθε μέρα με την πάλη μας!

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με συναυλία με τα έργα του Θάνου Μικρούτσικου «Καντάτα για τη Μακρόνησο», σε ποίηση του Γιάννη Ρίτσου και «Σπουδή σε ποιήματα του Βλαδίμηρου Μαγιακόβσκη», που για πρώτη φορά παίζονται στον μαρτυρικό αυτό τόπο… Εκεί, στο χώρο απ’ όπου εμπνεύστηκε το έργο ο Μακρονησιώτης Γιάννης Ρίτσος, έσμιξαν οι φωνές για όλους εκείνους που μαρτύρησαν στο «Νταχάου της Μεσογείου».

Για όλους εκείνους που «δίπλα στα μάτια τους έχουν ένα δεντράκι καλοσύνη, ανάμεσα στα φρύδια τους ένα γεράκι δύναμη κι ένα μουλάρι από θυμό μες στην καρδιά τους, που δε σηκώνει τ’ άδικο». Για όλους εκείνους τους αγωνιστές που έμαθαν και διδάσκουν ότι «όποιος μπορεί να νικήσει μια στιγμή τη ζωή, νικάει και το θάνατο». Οι συγκλονιστικές ερμηνείες των μουσικών και τραγουδιστών, η πρωτοποριακή μουσική σύνθεση του αλησμόνητου Θάνου Μικρούτσικου, «έκλεισαν» μοναδικά αυτήν την ξεχωριστή εκδήλωση.

Τραγούδησαν η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Κώστας Θωμαΐδης. Την καλλιτεχνική επιμέλεια και διεύθυνση είχε ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Έπαιξαν οι μουσικοί: Δημήτρης Αγάθος (τρομπέτα), Γιώργος Κατσίκας (τύμπανα), Μίμης Ντούτσουλης (μπάσο), Θοδωρής Οικονόμου (πιάνο), Θύμιος Παπαδόπουλος (φλάουτο, κλαρινέτο, σαξόφωνο), Γιάννης Παπαζαχαριάκης (κιθάρα), Τζίμης Σταρίδας (τρομπόνι).

Πληροφορίες από: 902.gr

Exit mobile version